15.06.2011 - Biblioteca Digitală MediaRadiocom susţine proiectul „Biblioteca Digitală Media”

15 iunie 2011 - RADIOCOM a sprijinit, în calitate de Partener, seminarul dedicat proiectului „Biblioteca Digitală Media”, organizat de către Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media (ARPMM), în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (M.C.S.I.).

Proiectul „Biblioteca Digitală Media”, care are la bază o idee manifestată la nivel european – Biblioteca Digitală Europeană, presupune digitizarea tuturor colecţiilor media româneşti (ziare, reviste, suplimente, periodice de orice rang), prin transpunerea de pe suport de hârtie pe suport digital.

Rolul acestui proces este de a conserva şi promova patrimoniul cultural existent. Digitizarea publicaţiilor româneşti de presă, componentă culturală europeană, îi va ajuta pe oameni să înţeleagă mai bine istoria, prin transpunerea într-un mediu facil de accesat.

Informatizarea se va realiza treptat, etapă cu etapă, pentru a putea fi întrunite toate condiţiile legislative, de dotare şi, de asemenea, de instruire a celor care se vor ocupa de acest proces. Astfel, strategiile de abordare şi implementare ale digitizării presupun un proces complex de realizare, în care vor fi implicaţi mai mulţi factori.

Transpunerea pe suport digital a tuturor colecţiilor de presă este necesară atât pentru mass-media, cât şi pentru cetăţeni. De aceea, pe lângă procesul, în sine, de digitizare, va fi nevoie de facilitarea soluţiilor de acces la Internet ale publicului. Astfel, RADIOCOM poate fi un partener strategic în dezvoltarea proiectului „Biblioteca Digitală Media”.

RADIOCOM, unul dintre principalii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România şi, în acelaşi timp, lider de piaţă în domeniul broadcasting-ului, dispune de soluţii de ultimă generaţie în furnizarea de conexiuni de mare viteză la Internet. Cu ajutorul soluţiei WiMAX, RADIOCOM va acoperi cu prioritate zonele industriale şi limitrofe ale reşedinţelor de judeţ, dar şi un număr semnificativ de localităţi mici şi medii, unde accesul la Internet este limitat din cauza lipsei soluţiilor de acces în aceste locaţii.

În cadrul seminarului, RADIOCOM a fost reprezentat de către Lóránd Turos, Director Executiv Comercial RADIOCOM. De asemenea, la eveniment a fost prezent şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.

Seminarul „Biblioteca Digitală Media” a reunit cu succes cei mai buni specialişti din domeniu, iniţiatori ai unor proiecte de digitizare, specialişti în legislaţie europeană, conducătorii bibliotecilor care găzduiesc cele mai mari colecţii de presă, reprezentanţi ai organizaţiilor de media, dar şi actori din mediul privat, în vederea concretizării acestei idei.


Departamentul Comunicare Imagine