Proiectul pilot DVB-T, derulat de RADIOCOM, a încetatProiectul pilot de transmisii de televiziune digitală terestră, în format DVB-T, derulat de RADIOCOM, a încetat

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM) va opri emisia DVB-T din Bucureşti, începând cu data de 01.09.2016, având în vedere că standardul adoptat în România, pentru transmisiile de televiziune digitală terestră, este DVB-T2.

Menţionăm că emisia DVB-T din Sibiu a fost oprită la sfârşitul lunii iunie 2016.

În anul 2005, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. a demarat, în premieră în România, un proiect pilot de transmisii de televiziune digitală terestră, în standard DVB-T.

Primele transmisii DVB-T au fost realizate din amplasamentul Bucureşti - Herăstrău, în canalul 54. Ulterior, proiectul a fost dezvoltat, ajugându-se la un număr de şase emiţătoare, din care patru în Bucureşti şi două în Sibiu. Prin intermediul acestor echipamente au fost transmise programe de televiziune publice şi private.

RADIOCOM a început trecerea de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, în standard DVB-T2, în data de 17 iunie 2015.

Aria de acoperire cu semnal digital terestru, în format DVB-T2, este estimată, în prezent, la aproximativ 72% din populaţie şi cca. 67% din teritoriul României.

Zona de serviciu a emiţătoarelor DVB-T2 poate fi consultată, accesând harta, aici

În luna august 2016, au fost puse în funcţiune patru emiţătoare DVB-T2, în amplasamentele Măgura Boiu - Deva (în canalul 21), Semenic - Reşiţa (în canalul 44), Rarău - Câmpulung (în canalul 38) şi Vaslui (în canalul 39).

Până la data de 31.12.2016, cel puţin 90% din populaţia ţării va avea acces la televiziunea digitală terestră, în recepţie fixă, conform condiţiei impuse prin "Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru MUX1", deţinută de RADIOCOM.

Pachetul de programe de televiziune transmis, în acest moment, în standard DVB-T2, cuprinde posturile TV ale Societăţii Române de Televiziune - TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR HD şi 5 posturi TVR regionale (TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Ia şi, TVR Târgu Mureş şi TVR Timişoara).