23.05.2011- Participare eveniment Eurolink - Casa EuropeiRadiocom – partener viabil în proiecte strategice în Bazinul Mării Negre

RADIOCOM a participat, în calitate de Partener Oficial, la Salonul Regional „Noi oportunităţi de finanţare pentru schimbare socială şi economică în Bazinul Mării Negre – Regiunea Dunării”, care a avut loc, în perioada 19-21 mai 2011, la Bucureşti.

Evenimentul, organizat de către Eurolink – Casa Europei, a avut rolul de a promova competitivitatea în Bazinul Mării Negre şi în Regiunea Dunării prin inovare socială şi economică.

Cooperarea zonală a partenerilor naţionali şi internaţionali urmează să fie susţinută de proiecte realizate prin noile programe de finanţare pe care Uniunea Europeană (UE) se pregăteşte să le activeze după votarea de către Consiliul European a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi a Strategiei Mării Negre, în luna iunie 2011.

La eveniment au fost prezente instituţii europene şi internaţionale, ministerele de resort româneşti, precum şi companii din diferite domenii care activează în regiunea Mării Negre.

Salonul Regional s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Maritime Europene 2011, sub egida UE şi cu sprijinul Preşedinţiei Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), deţinută în prezent de către România. Eurolink este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în martie 1997, care a coordonat numeroase proiecte la nivel regional în favoarea sprijinirii companiilor din România în Piaţa Unică Europeană.

Cooperarea zonală în domeniul telecom este extrem de importantă. Reglementările, impuse de UE, privind trecerea la televiziunea digitală terestră (DVB-T) au rolul de a uniformiza şi, astfel, de a eficientiza utilizarea spectrului de frecvenţe, o resursă limitată a statelor membre.

Tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală şi alocarea frecvenţelor radio, care devin, astfel, disponibile pentru furnizarea serviciilor de Internet mobil, este un proces complicat, care se desfăşoară cu viteze diferite în ţările din Europa de Sud-Est.

Între statele vecine există o interdependenţă în procesul de trecere la televiziunea digitală.

Astfel, este nevoie de cooperare în industria telecom, fiind necesar ca serviciile de televiziune digitală să se dezvolte simultan în statele din zona Mării Negre.

În România, procesul de tranziţie de la semnalul analogic la cel digital se va face până la 1 ianuarie 2015, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 833/2010 din august 2010.

Radiocom susţine trecerea la televiziunea digitală terestră

RADIOCOM este un partener şi un susţinător al trecerii de la televiziunea analogică la cea digitală. Societatea şi-a definit propria strategie de tranziţie la digital a reţelelor sale, fiind în concordanţă cu strategia Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (M.C.S.I.) şi cu cea a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Strategia RADIOCOM va ţine cont de factorii cheie în realizarea tranziţiei la digital, fiind un partener viabil pentru toţi operatorii TV, un factor inovator şi susţinător al succesului mediului de afaceri din România.

Astfel, unul dintre proiectele strategice, pe care RADIOCOM le dezvoltă în 2011, este acela de modernizare a reţelelor de televiziune, în vederea tranziţiei către televiziunea digitală.

În prezent, funcţionează şase emiţătoare DVB-T (Bucureşti şi Sibiu) prin care sunt transmise programe TV digitale în format HD şi SD. Sunt furnizate atât programele Televiziunii Naţionale, cât şi programele pentru posturile de televiziune comerciale, precum Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV.

RADIOCOM deţine două reţele naţionale analogice de televiziune şi de radio şi o reţea de emiţătoare analogice de televiziune regionale. Acoperirea asigurată de reţelele de televiziune depăşeşte 95% din populaţie şi 90% din teritoriu.

RADIOCOM asigură, prin intermediul celei mai mari reţele de emiţătoare şi translatoare de radio şi televiziune, difuzarea şi transportul programelor publice naţionale de radio şi televiziune ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune.