01.07.2011 - Radiocom aniversează 20 de aniRadiocom aniversează 20 de ani

RADIOCOM aniversează, astăzi, în data de 1 iulie 2011, 20 de ani de când s-a înfiinţat, în urma reorganizării ROM-POST-TELECOM.

“Acest moment aniversar marchează 20 de ani de eforturi susţinute şi de implicare a angajaţilor Societăţii. De-a lungul timpului, prioritatea noastră a fost aceea de a oferi pieţei locale servicii şi tehnologii de vârf. În continuare, personalul calificat va menţine standardele ridicate în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor de top pe piaţă, generând noi oportunităţi de afaceri pentru dezvoltarea economică a României”, a declarat Cristian Niţu, Preşedinte Director General al RADIOCOM.

În 1 iulie 1991, ROM-POST-TELECOM a fost reorganizată. Astfel, au luat naştere patru regii autonome: Radiocomunicaţii, Romtelecom, Poşta Română, Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor (IGR) şi societatea comercială pe acţiuni Bancpost.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. s-a înfiinţat, în anul 1998, prin reorganizarea R.A. Radiocomunicaţii.

RADIOCOM, marcă înregistrată a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A., este în prezent lider de piaţă în domeniul broadcasting-ului şi, în acelaşi timp, unul dintre principalii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România.

Încă de la începutul anilor ‘90, obiectul principal de activitate al RADIOCOM a fost transmisia programelor publice de radio şi televiziune.

Statutul de lider de piaţă în domeniul broadcasting-ului a fost obţinut în urma unui proces continuu de modernizare şi extindere a reţelelor de emiţătoare de radio şi televiziune. Astfel, pe parcursul celor 20 de ani s-au derulat numeroase proiecte care au condus către acest rezultat.

De asemenea, RADIOCOM a investit, de-a lungul timpului, şi în modernizarea serviciilor de comunicaţii electronice pe care le oferă, utilizând una dintre cele mai complexe infrastructuri din România.

La începutul anilor ’90, s-a elaborat o strategie globală prin care s-a hotărât demararea unor proiecte de anvergură pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de emiţătoare de radio şi televiziune, aşa încât să se asigure o acoperire de peste 90% din populaţia ţării pentru toate programele publice naţionale de radio şi televiziune, extinderea programelor regionale de radio şi introducerea unor programe regionale de televiziune, precum şi experimentarea noilor tehnologii de broadcasting prin implementarea unor proiecte pilot.

Procesul de modernizare continuă și în prezent. Astfel, RADIOCOM derulează două proiecte pilot pentru transmisii digitale: unul pentru televiziune, DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial), şi unul pentru radiodifuziune, T-DAB (Terrestrial-Digital Audio Broadcasting).

Programul pilot pentru televiziunea digitală, DVB-T, este unul dintre proiectele strategice pe care RADIOCOM le desfăşoară, în scopul extinderii la nivel naţional. În prezent, se află în funcţiune şase emiţătoare DVB-T, în Bucureşti şi în Sibiu.

Proiectele RADIOCOM pentru anul 2011 sunt legate atât de dezvoltarea şi lansarea de servicii pentru radiodifuziune - servicii DVB-T, cât şi pentru telecom - pachete 2Play: Business VPN / BiNet ® Premium & Telefonie IP şi servicii de bandă largă oferite prin soluţia WiMAX (pentru segmentul rezidenţial şi pentru cel business).

Cu ajutorul soluţiei WiMAX, RADIOCOM va acoperi cu prioritate zonele industriale şi limitrofe ale reşedinţelor de judeţ, dar şi un număr semnificativ de localităţi mici şi medii, unde accesul la Internet este limitat din cauza lipsei soluţiilor de acces în aceste locaţii. WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) este o tehnologie radio de ultimă generaţie care furnizează conexiuni de mare viteză la Internet.

De asemenea, la nivel de infrastructură, RADIOCOM a implementat cu succes o nouă reţea de fibră optică, DWDM, care permite furnizarea de transmisii de date, de mare capacitate, în cele mai mari oraşe ale României.


Departamentul Comunicare Imagine