19.07.2018 - RADIOCOM şi RARTEL – parteneri într-un proiect derulat de Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici19.07.2018 - RADIOCOM şi RARTEL - parteneri într-un proiect derulat de Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici

RADIOCOM, în parteneriat cu RARTEL S.A., a demarat în această perioadă, în cadrul unui proiect derulat de Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (EUMETSAT), instalarea la Centrul de Comunicaţii prin Satelit Cheia a două antene prin intermendiul cărora vor putea fi monitorizaţi sateliţi meteorologici.

Principalul rol al sateliţilor meteorologici este de a ajuta la detectarea şi prognozarea rapidă a unor fenomene meteorologice de mare impact, precum furtuni sau ceaţă, cu până la şase ore înainte de producerea acestora.

Cele două antene, operate de EUMETSAT, vor asigura servicii de telemetrie, urmărire şi control (TT&C) şi de recepţie de date pentru sateliţi Meteosat de generaţia a doua (Meteosat Second Generation - MSG).

Până la sfârşitul anului 2018, se vor finaliza activităţile de instalare şi testare ale celor două antene, inclusiv suportul pentru validarea operaţională a acestora.

Din ianuarie 2019, Centrul de Comunicaţii prin Satelit Cheia va asigura găzduirea şi întreţinerea celor două antene care vor îmbunătăţi capabilitatea de comandă şi control a sateliţilor Meteosat şi colectarea de date de la aceştia.

Sateliţii Meteosat monitorizează evoluţia caracteristicilor climatice, furnizând în timp aproape real informaţii despre fenomenele atmosferice. Această capabilitate de observare permite o îmbunătăţire considerabilă a prognozelor meteo şi avertismentelor meteorologice grave, limitând daunele produse de diverse calamităţi.

În anul 2002, a fost demarat programul MSG, care în momentul de faţă dispune de patru sateliţi aflaţi pe orbita geostaţionară, la 36.000 km deasupra ecuatorului, care operează peste Europa, Africa şi Oceanul Indian, furnizând imagini cu evoluţia vremii, cu o frecvenţă variind de la 5 la 15 minute.

***


Tot în parteneriat cu RARTEL S.A., Centrul de Comunicaţii prin Satelit Cheia a deservit, încă din anul 2000, o antenă de sol pentru telemetrie, urmărire şi control (TT&C) al unor sateliţi, dintre care menţionăm: sateliţii meteorologici din prima generaţie (Meteosat First Generation - MFG), sateliţii Eutelsat şi ITALSAT (Italy and Communications Satellite Systems). În 2017, a fost instalată o antenă care monitorizează sateliţi meteorologici de generaţia a treia (Meteosat Third Generation - MTG) ai EUMETSAT.

Inaugurat în octombrie 1976, Centrul de Comunicaţii prin Satelit Cheia, situat în judeţul Prahova, reprezintă cel mai mare teleport din Europa Centrală şi de Sud-Est, care are în componenţă un HUB prin intermediul căruia RADIOCOM furnizează conexiuni de date şi voce, precum şi broadcasting video şi audio către orice colţ al lumii.

RARTEL S.A. este o societate mixtă româno-italiană înfiinţată în anul 1998, care oferă servicii în domeniul tehnologiilor satelitare. Acţionarii RARTEL S.A. sunt Telespazio SpA şi RADIOCOM.

EUMETSAT este o organizaţie interguvernamentală, fondată în anul 1986 printr-o convenţie internaţională, care operează un sistem de sateliţi meteorologici. În prezent, din organizaţie fac parte 30 de state, inclusiv România.