RADIOCOM pune România pe harta internaţional ă a teleporturilor


COMUNICAT DE PRESĂ


Bucureşti, 29.06.2022

România pe harta spaţială a lumii. Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA al RADIOCOM, cel mai mare teleport din Europa Centrală şi de Sud - Est, certificat în reţeaua internaţională a teleporturilor, deschide perspective promiţătoare de diversificare a serviciilor pe piaţa de telecomunicaţii la nivel mondial

Prin Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA, RADIOCOM pune România pe harta internaţională a teleporturilor, consolidând poziţia strategică a companiei în contextul transformării digitale.


Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA, cel mai mare teleport din Europa Centrală şi de Sud - Est, a fost certificat, astăzi - 29 iunie 2022, de World Teleport Association (WTA), recunoaştere care deschide perspective promiţătoare de diversificare a serviciilor oferite de RADIOCOM pe piaţa de telecomunicaţii la nivel mondial.


WTA, înfiinţată în anul 1985, este o asociaţie a teleporturilor, transportatorilor prin satelit şi terestru, furnizorilor de tehnologie etc. din 45 de ţări. Pentru membri, WTA este organismul global care le promovează interesele şi îi conectează cu oportunităţi şi parteneri strategici din întreaga lume.


Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM) urmăreşte diversificarea serviciilor puse la dispoziţie pieţei prin Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA, recunoscut drept centru de excelenţă la nivel internaţional.


Oportunitatea de a diversifica şi globaliza serviciile de comunicaţii prin satelit va permite RADIOCOM să răspundă noilor cerinţe ale pieţei româneşti şi internaţionale cu idei şi soluţii inovative.


"Unul dintre obiectivele noastre principale este diversificarea serviciilor pentru a oferi soluţii complete la cheie companiilor de telecomunicaţii şi nu numai.


Dorinţa noastră este de a deschide noi frontiere în comunicaţiile optice prin spaţiu liber (Free-space optical communication - FSO) - o tehnologie de comunicare optică care foloseşte lumina propagată în spaţiu liber pentru a trasmite date de telecomunicaţii sau reţele de calculatoare. <> înseamnă aerul, spaţiul cosmic, vid sau ceva similar. Acest lucru contrastează cu utilizarea solidelor, cum ar fi cablul de fibră optică sau o linie de transmisie optică. Tehnologia este utilă în cazul în care conexiunile fizice sunt nepractice, din cauza costurilor ridicate sau din alte considerente


Pe baza cunoştinţelor privind cele mai avansate tehnologii prin satelit cu capacitatea operaţională locală şi vasta infrastructură, RADIOCOM va conecta companii la nivel global printr-o ofertă de servicii de valoare diferenţiată, certificate la nivel internaţional, şi cel mai bun suport tehnic pentru clienţi.", a declarat Dragoş C.-L. PREDA, Director general al RADIOCOM.


Pe termen scurt, mediu şi lung, compania îşi propune un plan strategic ambiţios în care sunt definite proiecte de dezvoltare care vor consolida poziţia de lider în domeniul de activitate, implementând noi tehnologii prin digitalizare, modalitate care va optimiza procesul funcţional operaţional şi eficienţa costurilor, inclusiv costurile cu energia electrică.Pe termen scurt, mediu şi lung, compania îşi propune un plan strategic ambiţios în care sunt definite proiecte de dezvoltare care vor consolida poziţia de lider în domeniul de activitate, implementând noi tehnologii prin digitalizare, modalitate care va optimiza procesul funcţional operaţional şi eficienţa costurilor, inclusiv costurile cu energia electrică.


Inaugurat în octombrie 1976, Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA, din judeţul Prahova, România, reprezintă cel mai mare teleport din Europa Centrală şi de Sud-Est.


Localizat într-un cadru natural unic în ţară, datorită reliefului muntos care îl înconjoară, asigurând astfel un mediu nepoluat din punct de vedere al radiaţiilor electromagnetice, Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA dispune de un număr de 7 staţii de sol proprii, în benzile C şi Ku, prin intermediul cărora RADIOCOM este capabil să furnizeze conexiuni de date şi voce, precum şi broadcasting video şi audio către orice colţ al lumii.


Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA oferă o mare varietate de servicii, fiecare fiind deservit de personal tehnic şi de service calificat:


 • Soluţii de comunicaţii prin satelit "la cheie";
 • Soluţii hibride (acces terestru şi prin satelit);
 • Uplink, downlink în bandă C şi Ku;
 • Broadcasting radio şi Tv;
 • Comunicaţii electronice tip SCPC (Single Channel per Carrier);
 • Servicii TT&C cu echipamentul clientului;
 • Instalare şi întreţinere staţii VSAT.


  RADIOCOM, prin Centrul de Comunicaţii prin Satelit CHEIA, pune la dispoziţie un portofoliu de servicii complet:


 • Spaţii tehnice pentru colocarea echipamentelor de client indoor şi outdoor;
 • Spaţiu suficient pentru instalarea de noi staţii de sol;
 • Licenţă de operare a staţiilor de sol în bandă C, Ku şi S;
 • Conectivitate broadband prin fibră optică (FO) şi radiorelee digitale cu PoP-ul naţional RADIOCOM din Bucureşti;
 • Personal calificat pentru servicii NOC 24/7.


  "Viitorul sectorului de telecomunicaţii din România se aude bine de la Staţia de Sol CHEIA!", a transmis Dragoş C.-L. PREDA, Director general al RADIOCOM.

 •