Emiţătoarele DVB-T2 din amplasamentele Constanţa - Litoral, Comăneşti, Suceava şi Oradea au fost puse în funcţiune
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM) a pus în funcţiune, în luna noiembrie a.c., emiţătoarele DVB-T2 din amplasamentele Constanţa - Litoral (în canalul 30), Comăneşti (în canalul 40), Suceava (în canalul 38) şi Oradea (în canalul 44).
În prezent, aria de acoperire cu transmisii digital terestre, în standard DVB-T2, este de aproximativ 47% din populaţia României. Pentru sfârşitul anului 2015, ţinta de acoperire, în recepţie fixă, este de circa 50% din populaţia ţării.
Trecerea de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră se face, momentan, cu o soluţie tranzitorie, prin intermediul unor emiţătoare analogice modificate de specialiştii RADIOCOM.
În acest moment, transmisiile DVB-T2, demarate în România, în data de 17 iunie a.c., sunt asigurate din următoarele amplasamente: Bucureşti-Herăstrău (în canalul 30), Cluj-Feleac (în canalul 26), Iaşi-Pietrăria (în canalul 25), Timişoara-Urseni (în canalul 21), Bucegi-Coştila (în canalul 21), Constanţa-Litoral (în canalul 30), Comăneşti (în canalul 40), Suceava (în canalul 38) şi Oradea (în canalul 44).
Soluţia tranzitorie, alcătuită, în prezent, din cele nouă emiţătoare, menţionate mai sus, va fi extinsă, până la sfârşitul anului, cu emiţătoarele din amplasamentele Craiova-Şimnic, Târgu-Mureş, Arad-Şiria şi Balota-Turnu Severin.
Pachetul de programe de televiziune transmis, în acest moment, în standard DVB-T2, cuprinde posturile TV ale Societăţii Române de Televiziune - TVR1, TVR2, TVR3 şi TVR HD.
Conform condiţiei impuse prin "Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru MUX1", deţinută de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., până la data de 31 decembrie 2016, cel puţin 90% din populaţia ţării va avea acces la televiziunea digitală terestră, în recepţie fixă.
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. va menţine, temporar - până la data de 31 decembrie 2016, emisia programului TVR1, în format analogic, în banda de frecvenţă VHF.
Informaţii despre zona de acoperire estimată a emiţătoarelor DVB-T2 existente, la momentul actual, dar şi a celor ce urmează a fi puse în funcţiune, în perioada imediat următoare, pot fi obţinute prin consultarea hărţii, aici.