17.05.2011 Ziua Internaţională a TelecomunicaţiilorTema dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, “O viaţă mai bună cu tehnologia informaţiei şi comunicaţiile în localităţile rurale”, este în concordanţă cu strategia de dezvoltare a RADIOCOM

Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale 2011, dedicată temei “O viaţă mai bună cu tehnologia informaţiei şi comunicaţiile în localităţile rurale”, este în concordanţă cu strategia de extindere, la nivel naţional, a RADIOCOM.

Subiectul abordat, pentru anul acesta, este o continuitate a celui din anul 2010, “Un oraş mai bun, o viaţă mai bună cu tehnologie informaţională şi comunicaţii”.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor marchează, la data de 17 mai 2011, 146 de ani de la fondarea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor – UIT (International Telecommunication Union – ITU), potrivit site-ului oficial al Uniunii.

Prin comemorarea acestei zile mondiale a telecomunicaţiilor se aminteşte rolul important pe care UIT îl are în interconectarea lumii.

De asemenea, celebrarea acestei zile are scopul de a sensibiliza societatea în privinţa beneficiilor pe care le oferă utilizarea Internetului, a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, în toate domeniile economice şi sociale.

În ultimii 20 de ani, Internetul a devenit o resursă globală inegalabilă, fiind o necesitate, nu un lux.

Strategia de dezvoltare a RADIOCOM pune accent pe furnizarea soluţiilor de comunicare în zonele în care accesul la Internet este limitat.

RADIOCOM furnizează soluţii de comunicare de ultimă generaţie care acoperă cu prioritate zonele industriale şi limitrofe ale reşedinţelor de judeţ, cât şi un număr semnificativ de localităţi mici şi medii, unde accesul la Internet este limitat din cauza lipsei soluţiilor de acces pe fibră sau ADSL.

În furnizarea acestor soluţii de comunicare, RADIOCOM foloseşte o tehnologie radio de ultimă generaţie. Este vorba despre WiMax (Worldwide Interoperability for Microwawe Access) prin care se realizează conexiuni de mare viteză la Internet pe suprafeţe cu arii de până la 20 de kilometri, în funcţie de configuraţia geografică. Tehnologia permite transmiterea de date fără fir oferind viteze de până la 24Mbps.

Avantajele acestei noi tehnologii sunt flexibilitatea, performanţa superioară, costurile reduse, compatibilitate cu Internetul mobil, posibilitatea de a oferi toate serviciile IP.

Investiţiile, în domeniul comunicaţiilor electronice, au permis RADIOCOM să construiască o infrastructură puternică şi modernă, de ultimă generaţie.

RADIOCOM este unul dintre principalii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România.

UIT este un organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu sediul la Geneva, Elveţia, în cadrul căruia guvernele şi sectorul privat realizează coordonarea la nivel mondial a serviciilor de reţele de telecomunicaţii.

UIT este una dintre cele mai vechi organizaţii mondiale din istorie. În 17 mai 1865, a fost semnată prima Convenţie Internaţională de Telegrafie şi, astfel, a fost fondată Uniunea Internaţională de Telegrafie, în scopul de a facilita modificările ulterioare ale acestei convenţii.

Organizaţia se diferenţiază de alte agenţii specializate ale ONU prin rolul rezervat sectorului privat. Pe lângă state membre şi observatori, UIT admite şi membri de sector şi membri asociaţi, precum operatori, laboratoare de cercetare şi alţii.

UIT are în componenţă 192 de ţări membre şi peste 700 de membri de sector şi membri asociaţi.

Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).

România este membră a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din anul 1866.

RADIOCOM este, din august 1998, membră a Sectorului Radiocomunicaţii din UIT, cu drepturi depline şi obligaţii conforme cu statutul Uniunii.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a inaugurat, în 17 mai 2011, cu ocazia Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor, expoziţia aniversară “20 de ani de administrare a spectrului radio” în România.

Expoziţia, organizată la sediul ANCOM, prezintă diverse echipamente radio, documente şi alte materiale care ilustrează modul în care a evoluat domeniul comunicaţiilor de-a lungul timpului la noi în ţară.